Κωνσταντίνος Πίσιοσ - Ομοιοπαθητικός Ιατρός
Home Home Home ENGLISH
 
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗΣ


Φαινόμενο πλασέμπο (placebo) ονομάζεται το φαινόμενο όπου ένας ασθενής θεραπεύεται με τη χορηγία ενός εικονικού φαρμάκου. Εικονικό φάρμακο είναι ένα σκεύασμα χωρίς καμία θεραπευτική ιδιότητα, συνήθως ένα χάπι ζάχαρης (sugar pill) το οποίο ο ασθενής θεωρεί πραγματικό φάρμακο.

Η θεραπεία δηλαδή οφείλεται στην αυθυποβολή, όπου ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον θεραπεύσει, θεραπεύεται μόνο εξαιτίας της πεποίθησης που έχει. Η χρήση των εικονικών σκευασμάτων (placebo) συνηθίζεται στις ιατρικές μελέτες για την εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.

Η άποψη ότι η θεραπευτική δράση της ομοιοπαθητικής είναι φαινόμενο πλασέμπο είναι πέρα ως πέρα λανθασμένη.

Ως απόδειξη ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

— η Ομοιοπαθητική έχει αποτελέσματα στα βρέφη και στους ασθενείς που είναι σε κατάσταση κώματος, σε περιπτώσεις, δηλαδή, όπου αποκλείεται η αυθυποβολή.

— η Ομοιοπαθητική έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στα ζώα, όπου δεν τίθεται θέμα αυθυποβολής. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι υπάρχει κλάδος της ομοιοπαθητικής που εξειδικεύεται στην κτηνιατρική, τελευταία δε υπάρχει και στην χώρα μας.

— Επιπλέον, το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει το placebo (αυθυποβολή) είναι συνήθως βραχυχρόνιο (λίγες ώρες, ημέρες, ή βδομάδες) και όχι μακροχρόνιο, όπως είναι το αποτέλεσμα με την ομοιοπαθητική θεραπεία.
Εξάλλου, είναι εύλογο το ερώτημα γιατί να μπορεί να ασκεί αυθυποβολή μόνο ο Ομοιοπαθητικός γιατρός και όχι οι κλασικοί γιατροί;

Στην ερώτηση ορισμένων ασθενών κατά πόσο πρέπει να πιστεύουν στην Ομοιοπαθητική για να έχει αποτέλεσμα το φάρμακο, η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Αν και οι αρνητικές σκέψεις γενικά ξοδεύουν ενέργεια και καλό είναι να τις αποφεύγουμε, δεν επιδρούν στη δράση του ομοιοπαθητικού σκευάσματος.

 

 

 

 

2011 Homeoathens. All rights reserved Created by Businessrise